2021. - Europska godina željeznice

Izvor: Vijeće Europske unije, Europski parlament i Ured za publikacije Europske unije, 08.04.2021.
Promet uzrokuje četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u, a emisije iz prometa i dalje su u porastu. Kako bi se do 2050. postigao cilj klimatske neutralnosti koji je utvrđen u europskom zelenom planu i koji je potvrdilo Europsko vijeće, emisije iz prometa moraju se smanjiti za 90 %.

Trenutačno se 75 % kopnenog tereta prevozi cestama. Željeznice emitiraju puno manje CO2 od ekvivalentnog cestovnog ili zračnog prometa i jedini su način prijevoza u kojem se od 1990. neprestano smanjuju emisije stakleničkih plinova. Putovanje željeznicom zeleno je, udobno i sigurno te će imati ključnu ulogu u naporima EU-a u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

EU je 2021. godinu proglasila Europskom godinom željeznice kako bi potaknula korištenje vlakova, sigurnog i održivog prometnog sredstva.

Tijekom cijele 2021. godine organizirat će se niz događanja i drugih inicijativa u svrhu povećanja udjela putnika koji putuju željeznicom i robe koja se tako prevozi, u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Svrha je godine željeznice promicanje željeznica kao održive, inovativne i sigurne vrste prijevoza kojom se mogu zajamčiti osnovne usluge, čak i tijekom neočekivanih kriza. Pokazalo se da željeznica ima stratešku ulogu u održavanju ključnih veza tijekom pandemije bolesti COVID-19 za prijevoz ljudi i osnovnih potrepština.

Ostali ciljevi za godinu željeznice uključuju podizanje svijesti o prekograničnoj europskoj dimenziji željezničkog prometa i povećanje njegova doprinosa gospodarstvu, industriji i društvu EU-a.

Dodatne su informacije dostupne na internetskoj stranici Europske godine željeznice te u brošuri „2021.: Europska godina željeznice“.
 

Posljednja izmjena: 08.04.2021.