Održan 3. Ciklus stručne edukacije udruga za zaštitu prava potrošača

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 29.05.2018.
Dana 29. svibnja 2018. godine, u Kino dvorani Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održan je 3. Ciklus stručne edukacije udruga za zaštitu potrošača.

Uz stručnjake iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na edukaciji su sudjelovali i stručnjaci Ministarstva financija te Ministarstva turizma. Teme edukacije odnosile su se na financijske usluge, ugovore o paket-aranžmanima  i povezane putne aranžmane te Uredbu EU o rješavanju pitanja neopravdanoga geografskog blokiranja.

Napomenimo, sudionici su se tijekom dosadašnjih stručnih edukacija imali priliku detaljnije upoznati sa pojedinim odredbama Zakona o zaštiti potrošača, primjenom Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, Inspekcijskim nadzorom u području zaštite prava potrošača, odgovornost za materijalne nedostatke proizvoda i jamstvo za ispravnost prodane stvari, financijskom pismenošću u RH, zaštitom prava potrošača u području korištenja usluga kreditnih institucija, opće i nutritivno označavanje hrane,  primjenom Uredbe o gospodaranje komunalnim otpadom,  financiranjem projekata i programa udruga za zaštitu potrošača iz javnih izvora. Također, nadležni stručnjaci predstavili su sudionicima i područja prava potrošača korisnika elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga te prava putnika u željezničkom prometu; prava potrošača pri korištenju usluge električne energije, opskrbe plinom i toplinske energije; problematiku vezanu uz on-line trgovinu i prekograničnu trgovinu te sudionicima predstavili najčešće upite, predstavke i prijave potrošača.

Program edukacije

Posljednja izmjena: 08.04.2019.