U Zadru održana radionica na temu kupovine putem interneta i uvođenja eura

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 17.11.2022.

U srijedu, 16. studenog 2022. u Centru za kreativne industrije u Zadru održana je informativna radionica za potrošače o zamkama prilikom internet kupovine te o uvođenju eura, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i centra Europe Direct Zadar u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivoga razvoja.

Sudionike su u uvodnom dijelu pozdravile Marija Dušević, voditeljica centra Europe Direct Zadar i Marina Dujmović Vuković, mag. iur., ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Predavačice Mirela Skočić i Danijela Marković Krstić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja održale su prezentacije o najvažnijim promjenama koje nastupaju s uvođenjem eura koje se tiču samih potrošača kao i o zamkama koje vrebaju potrošače prilikom kupovine putem interneta.

S povećanjem učestalosti kupovine na internetu dolazi i do većeg broja slučajeva narušavanja prava potrošača i prijevara, stoga nužno je da su građani upoznati s pravima koje imaju. U okviru radionice potrošače se informiralo o najbitnijim stvarima na koje moraju obratit pažnju, a kako ne bi ostali bez proizvoda ili uplaćenog novca. Naime, ono što je bitno spomenuti da se, prije nego se obavi kupovina,  pročitaju opći uvjeti poslovanja kao i upute za potrošače, a posebno se mora obratiti pažnja gdje je sjedište trgovca budući ova pravila vrijede isključivo za kupovinu na području Europske unije (na trgovce koji imaju sjedište na području EU). Također, potrošači su na radionici informirani da kupuju u provjerenim internet trgovinama te da čitaju recenzije.

Nadalje, u sklopu radionice potrošačima su predstavljeni glavni mehanizmi zaštite potrošača u procesu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Pojašnjeno je što je to Etički kodeks i zašto bi potrošači trebali birati poslovne subjekte koji su se pridružili inicijativi te kako i sami potrošači mogu pridonijeti transparentnom uvođenju eura unošenjem pohvala/pritužbi putem aplikacije Etičkog kodeksa. Građani su upoznati s dizajnom, izgledom te zaštitnim obilježjima novčanica i kovanica eura te su dobili praktične savjete o zamjeni valute. Također, saznali su gdje i na koji način se mogu informirati o zamjeni hrvatske kune eurom.

Udruga ZvoniMir iz Knina jedna je od 6 udruga koje provode projekt „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Gospođa Renata Madžar iz udruge ZvoniMir predstavila je udrugu te projektne aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta.

Radionica u Zadru jedna je u nizu radionica na temu kupovine putem interneta i uvođenja eura koje Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europe Direct centri u Hrvatskoj organiziraju u suradnji Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Sljedeće radionice u ovoj godini održat će se 30. studenog 2022. u Osijeku,  2. prosinca 2022. u Rijeci te 7. prosinca 2022. u Zagrebu.

/UserDocsImages/Aktualno/zadar-1.jpg /UserDocsImages/Aktualno/zadar-2.jpg /UserDocsImages/Aktualno/zadar-3.jpg /UserDocsImages/Aktualno/zadar-4.jpg /UserDocsImages/Aktualno/zadar-6.jpg


Posljednja izmjena: 22.11.2022.