Održan 1. Ciklus stručne edukacije udruga za zaštitu prava potrošača

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, 24.11.2017.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao jedan od nositelja područja zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, organizira Ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača.

Ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača započeo je dana 23. studenoga 2017. godine, na kojem su, uz stručne predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovali stručnjaci Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske narodne banke i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i na kojem su stručno predstavljena slijedeća područja: odredbe Zakona o zaštiti potrošača, primjena Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova, Inspekcijski nadzor u području zaštite prava potrošača, odgovornost za materijalne nedostatke proizvoda i jamstvo za ispravnost prodane stvari, financijska pismenost u RH, zaštita prava potrošača u području korištenja usluga kreditnih institucija, opće i nutritivno označavanje hrane,  primjena Uredbe o gospodaranje komunalnim otpadom, te financiranje projekata i programa udruga za zaštitu potrošača iz javnih izvora. Cilj edukacije je postići što veću informiranost i educiranost potrošača o njihovim pravima i osigurati potrošačima instrumente brzog rješavanja pritužbi i sporova.

Prvu u nizu edukacija otvorila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić. Tom prilikom potpredsjednica Dalić je naglasila kako ovim današnjim događajem započinjemo jednu seriju razgovora kroz koji želimo produbiti međusobni dijalog i omogućiti da informacije i znanje o instrumentima zaštite potrošača dođu do samih potrošača.

"Današnje teme edukacije odnose se ponajprije na teme koje smo u dosadašnjoj komunikaciji s udrugama i potrošačima detektirali kao one koje ih najviše muče, a i buduće edukacije bit će organizirane na temelju informacija koje prikupimo, između ostalog i upitnikom koji će danas predstavnici udruga ispuniti“ istaknula je potpredsjednica i naglasila kako želimo da komunikacija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sa svim udrugama za zaštitu potrošača bude aktivnija, da protok informacija i edukacija bude intenzivniji nego što su je bio do sada.

Posebno je naglasila važnost jedinica lokalne uprave i samouprave da se aktivno uključe u podršku udrugama odnosno potrošačima jer, osim zakonske obveze, njihova je zadaća osigurati pomoć potrošačima u ostvarivanju njihovih prava.

Upravo udruge za zaštitu potrošača imaju jedinstvenu ulogu u prepoznavanju i informiranju javnosti o problemima potrošača svojim djelovanjem kroz davanje savjeta i odgovore na pitanja, zastupanjem interesa potrošača pred trgovcem kao i u svojem javnom djelovanju.

Na poziv za sudjelovanje na stručnoj edukaciji odazvalo se 27 osoba iz 16 udruga za zaštitu potrošača iz Republike Hrvatske: Udruga suvlasnika - Naš trg, Razvojna organizacija zaštite potrošača, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, „Potrošač“ Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Udruga za zaštitu potrošača „Splitski potrošač", "Potrošački forum" - udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana, Društvo za zaštitu potrošača Istre, Udruga za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“, Udruga za zaštitu potrošača "Razdjelnici topline, Franak - Udruga za zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga, Društvo za zaštitu potrošača "Šibenski potrošač", Udruga Potrošački centar, Centar za zaštitu potrošača Vukovarsko-srijemske županije "Glas potrošača", Udruga za zaštitu prava potrošača "Varaždinski potrošač" , Udruga za zaštitu potrošača Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Udruga za zaštitu potrošača Bjelovarsko- bilogorske županije.

Svi sudionici edukacije dobili su Potvrdu o sudjelovanju na 1. Ciklusu stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača iz navedenih područja te su ujedno popunjavanjem anketnih listića ukazali koja daljnja područja zaštite prava potrošača je potrebno stručno predstaviti na slijedećoj edukaciji koja će se organizirati početkom 2018. godine.

Prema podacima iz Registra udruga Republike Hrvatske danas je u Hrvatskoj registrirano 110 udruga iz područja zaštite potrošača (no prema nekim neslužbenim informacijama aktivno ih je svega 30-tak). Udruge trenutno djeluju u okviru 3 saveza za zaštitu potrošača - "POTROŠAČ" - hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske i „ROZP“ – Razvojna organizacija zaštite potrošača.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od 2005. godine financira 4 Savjetovališta u RH (ukupno 16.331.000,00 kn za Savjetovališta Zagreb, Osijek, Split i Pula).

Posljednja izmjena: 08.04.2019.