HRANA, HRANA ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKA PROIZVODNJA |
| PODRUČJE | EURL | NRL |
1. | Dodatci hrani za životinje | JRC Joint Research Centre | |
2. | Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje | CRA-W Centre wallon de Recherches agronomiques | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje Z-I-3
|
3. | Antimikrobna rezistencija | DTU Danmarks Tekniske Universitet | Hrvatski veterinarski institut Odjel za bakteriologiju i parazitologiju Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju Z-II-2
|
4. | Campylobacter | SVA Statens veterinärmedicinska anstalt | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1
|
5. | Koagulaza pozitivni stafilokoki (uključujući Staphylococcus aureus) | ANSES Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1
|
Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za zdravstvenu ekologiju
|
6. | Escherichia coli | ISS Istituto Superiore di Sanità | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1
|
7. | Virusi koji se prenose hranom | SLV Livsmedelsverket | Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za zdravstvenu ekologiju
|
8. | Postojane organske onečišćujuće tvari (POPs) | CVUA Chemische und Veterinäruntersuchungsamt | |
9. | Listeria monocytogenes | ANSES Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1
|
Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za zdravstvenu ekologiju
|
10. | Metali i dušikovi spojevi | DTU Danmarks Tekniske Universitet | Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za zdravstvenu ekologiju
|
Hrvatski veterinarski institut Laboratorij za analitičku kemiju Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2
|
11. | Praćenje morskih biotoksina | AESAN Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición | Institut za oceanografiju i ribarstvo Laboratorij za plankton i toksičnost školjkaša
|
12. | Mikotoksini i biljni toksini | WFSR Wageningen Food Safety Research | Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju (Mikotoksini)
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Služba zazaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju (Biljni toksini)
|
13. | Paraziti (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) | ISS Istituto Superiore di Sanità | Hrvatski veterinarski institut Veterinarski zavod Vinkovci Laboratorij za dijagnostiku (Trichinella) V-1
|
14. | Procesni kontaminati | DTU Danmarks Tekniske Universitet | Hrvatski veterinarski institut Veterinarski zavod Split Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3 (Policiklički aromatski ugljikovodici)
Hrvatski veterinarski institut Veterinarski zavod Split Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3 (Akrilamidi) Ispravak rješenja
|
15. | Ostaci pesticida (žitarice i hrana za životinje) | DTU Danmarks Tekniske Universitet | Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Hrvatski veterinarski institut Laboratorij za analitičku kemiju Laboratorij za određivanje rezidua
|
16. | Ostaci pesticida (hrana životinjskog podrijetla i proizvodi s visokim udjelom masti) | CVUA Chemische und Veterinäruntersuchungsamt | Hrvatski veterinarski institut Laboratorij za analitičku kemiju Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2
|
17. | Ostaci pesticida (voće i povrće, uključujući i one s visokim udjelom vode i kiselina) | LAGV Laboratorio Agroalimentario de la Generalitat Valenciana | Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
|
18. | Ostaci pesticida, pojedinačne metode (single residue method – SRM) | CVUA Chemische und Veterinäruntersuchungsamt | Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
|
Hrvatski veterinarski institut Veterinarski zavod Križevci Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue K-3
|
19. | Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A 1, 2, 3, 4, B2d, B3d Direktive 96/23/EC) | WFSR Wageningen Food Safety Research | Hrvatski veterinarski institut
1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2
2 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4 |
20. | Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa B3e Direktive 96/23/EC i karbadoks i olakvindoks) | ANSES Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail | Hrvatski veterinarski institut
1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2
2 - Veterinarski zavod Rijeka Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue R-3
|
21. | Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A5, B2 a, b, e Direktive 96/23/EC) | BVL Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit | Hrvatski veterinarski institut
1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4
2- Veterinarski zavod Split Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3 3 - Veterinarski zavod Rijeka Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue R-3
|
22. | Analize i testiranje zoonoza (Salmonella) | RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu | Hrvatski veterinarski institut
1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1
2 - Odjel za bakteriologiju Laboratorij za opću bakteriologiju i parazitologiju Z-II-2
3 - Centar za peradarstvo Laboratorij za bakteriologiju C-2
4 - Veterinarski zavod Split Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje S-2
|
23. | Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE) | IZSTO Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte, Liguria e Valle d'Aosta | Hrvatski veterinarski institut Odjel za patološku morfologiju Laboratorij za transmisivne spongiformne encefalopatije Z-IV-2
|
24. | Meso peradi | | Hrvatski veterinarski institut Odjel za veterinarsko javno zdravstvo Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4
|
25. | Fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza mlijeka i mliječnih proizvoda | | Agronomski fakultet Zavod za mljekarstvo Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode
|
26. | Sredstva za poboljšanje hrane | | Hrvatski zavod za javno zdravstvo Služba za zdravstvenu ekologiju
Prilog - popis metoda privremeno
|