BESPLATNI TELEFON: 0800 414 414 POŠALJI UPIT Kontakti

Sigurnost hrane

  1. Smjernice

Pristup sigurnosti hrane postavljen je donošenjem europskog Zakona o hrani odnosno Uredbe (EZ) 178/02 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. godine.
Republika Hrvatska je preuzela pravnu stečevinu Europske unije za područje sigurnosti hrane. Sigurnost hrane podrazumijeva sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu duž cjelokupnog lanca prehrane „od polja do stola“ koji uključuje proizvodnju, preradu i skladištenje hrane, te transport i stavljanje na tržište.

Subjekti u poslovanju s hranom su primarno odgovorni za hranu u svim fazama koje su pod njihovom kontrolom i njihova je zakonska obveza uvođenje sustava samokontrole utemeljene na načelima sustava analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP), te obveza primjene dobre higijenske prakse.

Sustav sigurnosti hrane uključuje nadležno tijelo odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Državni inspektorat Republike Hrvatske, delegirana tijela ovlaštena za provođenje službene kontrole, te druge institucije u Republici Hrvatskoj koje međusobno surađuju u svrhu stavljanja na tržište zdravstveno ispravne, odnosno sigurne hrane.

Prema odredbama Zakona o hrani (Narodne novine br. 18/23), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je određeno kao središnje tijelo državne uprave nadležno za sigurnost, higijenu i kakvoću hrane i hrane za životinje i predstavlja kontakt točku prema Europskoj komisiji. 

Tijelo nadležno za organizaciju i provedbu službenih kontrola u provedbi Zakona o hrani, uredbi i provedbenih odluka Komisije je Državni inspektorat.

Državni inspektorat nadležan je za provedbu inspekcijskog nadzora odnosno službenih kontrola za uspostavu i provođenje politike sigurnosti hrane i hrane za životinje unutar područja:

  • sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (u daljnjem tekstu: RASFF sustav)
  • upravljanja krizom u području sigurnosti hrane i hrane za životinje
  • registracije objekata hrane neživotinjskog podrijetla i ostalih objekata iz nadležnosti sanitarne inspekcije prema propisu kojim se uređuju službene kontrole.

Na poveznici:  http://veterinarstvo.hr/default.aspx?id=104 nalaze se propisi koji uređuju područje hrane/hrane životinjskog podrijetla.


  1. Službeni i referentni laboratoriji za hranu i hranu za životinje

Više na: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1269

LABORATORIJI U PODRUČJU HRANE, HRANE ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKE PROIZVODNJE

Ovlašteni službeni i nacionalni referentni laboratoriji u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje upisani su u Upisnik službenih i nacionalnih referentnih laboratorija u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje u kojem se nalaze kontakt podaci laboratorija.

Popis ovlaštenih službenih i nacionalnih referentnih laboratorija (s popisom metoda) u području hrane, hrane za životinje te ekološke proizvodnje

Popis Odluka o određenim službenim laboratorijima za provođenje laboratorijskih analiza

 

NACIONALNI REFERENTNI LABORATORIJI       

HRANA,  HRANA ZA ŽIVOTINJE TE EKOLOŠKA PROIZVODNJA

 

PODRUČJE

EURL

NRL

1.

Dodatci hrani za životinje

JRC
Joint Research Centre

 

2.

Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje

CRA-W
Centre wallon de Recherches agronomiques

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje Z-I-3

3.

Antimikrobna rezistencija

DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za bakteriologiju i parazitologiju
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju Z-II-2

4.

Campylobacter

SVA
Statens veterinärmedicinska anstalt

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

5.

Koagulaza pozitivni stafilokoki (uključujući Staphylococcus aureus)

ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju

6.

Escherichia coli

ISS
Istituto Superiore di Sanità

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

7.

Virusi koji se prenose hranom

SLV
Livsmedelsverket

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju

8.

Postojane organske onečišćujuće tvari (POPs)

CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt

 

9.

Listeria monocytogenes

ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju

10.

Metali i dušikovi spojevi

DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju

Hrvatski veterinarski institut

Laboratorij za analitičku kemiju

Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2

11.

Praćenje morskih biotoksina

AESAN
Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición

Institut za oceanografiju i ribarstvo
Laboratorij za plankton i toksičnost školjkaša

12.

Mikotoksini i biljni toksini

WFSR
Wageningen Food Safety Research

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Mikotoksini)


Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba zazaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
(Biljni toksini)

13.

Paraziti (Trichinella, Echinococcus, Anisakis)

ISS
Istituto Superiore di Sanità

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci
Laboratorij za dijagnostiku
(Trichinella)
 V-1

14.

Procesni kontaminati

DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3
(Policiklički aromatski ugljikovodici)

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3
(Akrilamidi)
Ispravak rješenja

15.

Ostaci pesticida (žitarice i hrana za životinje)

DTU
Danmarks Tekniske Universitet

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

Hrvatski veterinarski institut

Laboratorij za analitičku kemiju

Laboratorij za određivanje rezidua

16.

Ostaci pesticida (hrana životinjskog podrijetla i proizvodi s visokim udjelom masti)

CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt

Hrvatski veterinarski institut

Laboratorij za analitičku kemiju

Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2

17.

Ostaci pesticida (voće i povrće, uključujući i one s visokim udjelom vode i kiselina)

LAGV
Laboratorio Agroalimentario de la Generalitat Valenciana

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

18.

Ostaci pesticida, pojedinačne metode (single residue method – SRM)

CVUA
Chemische und Veterinäruntersuchungsamt

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue K-3

19.

Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A 1, 2, 3, 4, B2d, B3d Direktive 96/23/EC)

WFSR
Wageningen Food Safety Research

Hrvatski veterinarski institut

1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo

Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2

2 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4

20.

Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa B3e Direktive 96/23/EC i karbadoks i olakvindoks)

ANSES
Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail

Hrvatski veterinarski institut

1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2

2 - Veterinarski zavod Rijeka
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue R-3

21.

Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla (Dodatak I, Grupa A5, B2 a, b, e Direktive 96/23/EC)

BVL
Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit

Hrvatski veterinarski institut

1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4

2- Veterinarski zavod Split
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3


3 - Veterinarski zavod Rijeka
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue R-3

22.

Analize i testiranje zoonoza (Salmonella)

RIVM
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Hrvatski veterinarski institut

1 - Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

2 - Odjel za bakteriologiju
Laboratorij za opću bakteriologiju i parazitologiju Z-II-2

3 - Centar za peradarstvo
Laboratorij za bakteriologiju C-2

4 - Veterinarski zavod Split
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje S-2

23.

Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE)

IZSTO
Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Piemonte, Liguria e Valle d'Aosta

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za patološku morfologiju
Laboratorij za transmisivne spongiformne encefalopatije Z-IV-2

24.

Meso peradi

 

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4

25.

Fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza mlijeka i mliječnih proizvoda

 

Agronomski fakultet
Zavod za mljekarstvo
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode

26.

Sredstva za poboljšanje hrane

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Služba za zdravstvenu ekologiju

Prilog - popis metoda privremeno

 

         SLUŽBENI LABORATORIJI

 

NAZIV LABORATORIJA

Popis metoda

1.

Agronomski fakultet
Zavod za mljekarstvo
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode

Prilog – popis metoda

2.

Zavod za javno zdravstvo Zadar

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

3.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
Splitsko-dalmatinske županije

Rješenje

4.

Eurofins Croatiakontrola d.o.o.

Rješenje

Rješenje promjena naziva

5.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
Osječko-baranjske županije

Rješenje

6.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Rješenje

7.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za
veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane Z-I-1

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

8.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za određivanje rezidua Z-I-2

Prilog - popis metoda

9.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje Z-I-3

Prilog - popis metoda

10.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo
Laboratorij za analitičku kemiju Z-I-4

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

11.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za bakteriologiju i parazitologiju
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju Z-II-2

Prilog - popis metoda

12.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za bakteriologiju i parazitologiju
Laboratorij za parazitologiju Z-II-4

Prilog - popis metoda

13.

Hrvatski veterinarski institut
Odjel za patološku morfologiju
Laboratorij za transmisivne spogiformne encefalopatije
Z-IV-2

Prilog - popis metoda

14.

Hrvatski veterinarski institut
Centar za peradarstvo 
Laboratorij za analizu stočne hrane C-1

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

15.

Hrvatski veterinarski institut
Centar za peradarstvo 
Laboratorij za bakteriologiju C-2

Prilog - popis metoda

16.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za dijagnostiku K-1

Prilog - popis metoda

17.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje K-2

Prilog - popis metoda

18.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Križevci
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue K-3

Prilog - popis metoda

19.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Rijeka
Laboratorij za dijagnostiku R-1

Prilog - popis metoda

20.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Rijeka
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje R-2

Prilog - popis metoda

21.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Rijeka
Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue R-3

Prilog - popis metoda

22.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za dijagnostiku S-1

Prilog - popis metoda

23.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje S-2

Prilog - popis metoda

24.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Split

Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue S-3

Prilog - popis metoda

25.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci
Laboratorij za dijagnostiku V-1

Prilog - popis metoda

26.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje V-2

Prilog - popis metoda

27.

Hrvatski veterinarski institut
Veterinarski zavod Vinkovci

Laboratorij za analitičku kemiju i rezidue V-3

Prilog - popis metoda

28.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
Primorsko-goranske županije

Rješenje

29.

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“
Virovitičko-podravske županije

Rješenje

30.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda
Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka

Rješenje

Rješenje ispravak

31.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
„Dr. Andrija Štampar“

Prilog - popis metoda

Prilog - popis metoda privremeno

32.

Institut za oceanografiju i ribarstvo

Rješenje

33.

Bioinstitut d.o.o.

Rješenje

34.

Zavod za javno zdravstvo
Bjelovarsko–bilogorske županije

Rješenje

35.

Zavod za javno zdravstvo
Krapinsko–zagorske županije

Rješenje

36.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada

Rješenje

37.

J.S. Hamilton Croatia d.o.o.

Rješenje

Rješenje promjena naziva

Rješenje promjena adrese

38.

Zavod za javno zdravstvo
Varaždinske županije

Prilog - popis metoda

39.

Zavod za javno zdravstvo
Dubrovačko-neretvanske županije

Rješenje

40.

Zavod za javno zdravstvo
Brodsko-posavske županije

Rješenje

41.

Zavod za javno zdravstvo
Požeško-slavonske županije

Rješenje

42.

Zavod za javno zdravstvo
Karlovačke županije

Rješenje

43.

Zavod za javno zdravstvo
Šibensko-kninske županije

Rješenje

44.

Zavod za javno zdravstvo
Ličko-senjske županije

Rješenje

45.

Zavod za javno zdravstvo
Zagrebačke županije

Rješenje

46.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Centar za kontrolu namirnica

Prilog - popis metoda

47.

Zavod za javno zdravstvo
Koprivničko-križevačke županije

Rješenje

48.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Prehrambeno-biotehnološki laboratorij

Prilog - popis metoda

49.

Inspecto d.o.o.

Rješenje

50.

Nastavni zavod za javno zdravstvo
Istarske županije

Rješenje

Rješenje ispravak

51.

RiEKO-LAB

Rješenje

52.

Sample Control d.o.o.

Prilog - popis metoda

53.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo

Rješenje

Privremeno rješenje

54.

EUROINSPEKT-AGROINSPEKT d.o.o.

Rješenje

55.

Labosan d.o.o.

Prilog – popis metoda

56.

E.C. Inspekt d.o.o.

Prilog - popis metoda

57.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Vinarski laboratorij

Prilog – popis metoda

58.

Sveučilište u Dubrovniku
Zavod za mediteranske kulture
Laboratorij za fizikalno kemijska ispitivanja

Prilog – popis metoda

59.

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Zavod za biljne znanosti
Enološki laboratorij

Prilog – popis metoda

60.

ALS Croatia d.o.o.

Prilog - popis metoda


  1. RASFF

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje - Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) u skladu s odredbama Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21) u  nadležnosti je  Državnog inspektorata.

Informacije vezane za RASFF sustav - podaci o nacionalnoj kontakt točki, zakonodavstvo kojim se uređuje RASFF sustav, obavijesti za potrošače, te sve ostale povezane informacije za građane dostupne su na stranicama Državnog inspektorata, na sljedećoj poveznici: https://dirh.gov.hr/rasff/454

Akcije stranice